next up previous contents index
Volgende: 5.5 Partities en bestandssystemen Omhoog: 5 Installatie Vorige: 5.3 ISO-image   Inhoudsopgave   Index

5.4 Distributies

Strikt genomen is ''Linux'' alleen de kernel, de kern van het besturingssyteem. Maar vaak wordt een complete distributie simpelweg ''Linux'' genoemd.

In den beginne moest je de kernel zelf compileren en vervolgens moest je andere GNU-software compileren als je die wilde gebruiken. Men moest dus eigenlijk een compleet besturingssysteem in elkaar zetten uit losse onderdelen. Om het allemaal wat eenvoudig te maken zijn er distributies gemaakt. Die bevat een voorgecompileerde kernel en GNU-software. Maar als je echt wil, kun je nog steeds een Linux-systeem van de grond af opbouwen. Volg de aanwijzingen op http://www.linuxfromscratch.org/ als je dat wilt doen. Ik kan het echter niet aanranden voor beginners! De oudste distributie is Slackware. Later zijn er RedHat, SuSE, Debian en nog een stel andere bijgekomen.

Hoe alles precies in elkaar zit verschilt per distributie. De installatieprocedure verschilt ook per distributie. Welke software is meegeleverd, welke configuratie elk programma standaard heeft, of de allernieuwste versie of de laatste zeker goed stabiele wordt meegeleverd is ook een punt dat per distributie verschilt. Welke filosofie de makers van de distributie erop nahouden kun je vaak op hun homepage terugvinden. Het enige dat alle distributies gemeen hebben is dat ze allemaal de Linux-kernel en de gebruikelijke GNU-software bevatten.

Een overzicht van de belangrijkste verschillen:

Waar je in ieder geval niet op moet letten bij het uitkiezen van een distributie:

Een overzichtje van de bekenste distributies:

We kunnen je niet zeggen welke distributie je moet gaan gebruiken. Het is ook deels een kwestie van persoonlijke smaak. Het is geen gek idee om gewoon een serie verschillende distributies achter elkaar uit te proberen en te kijken welke je het beste bevalt. Wat vaak gebeurt is dat iemand de distributie die hij/zij het eerst heeft geïnstalleerd blijft gebruiken.

NB. Gebruik absoluut geen RedHat 7.0. Deze bevat namelijk een developmentversie van de gcc-compiler die je een hoop ellende kan geven.


next up previous contents index
Volgende: 5.5 Partities en bestandssystemen Omhoog: 5 Installatie Vorige: 5.3 ISO-image   Inhoudsopgave   Index
Jarkko Huijts 2002-08-17