next up previous contents index
Volgende: 11.2 Hackers, crackers en Omhoog: 11 Security Vorige: 11 Security   Inhoudsopgave   Index

11.1 Introductie

Beveiliging was tot een paar jaar terug eigenlijk niet belangrijk voor de gewone thuisgebruiker die maar af en toe verbinding had met het Internet. Bedrijven die altijd verbonden zijn met het Internet, die een FTP- of webserver hebben draaien of die een groot Local Area Network (LAN) hebben zijn wel gebaat bij beveiliging van hun netwerk. Meer en meer thuisgebruikers zijn lange tijd verbonden met het Internet. Een kabelverbinding is goedkoper dan een verbinding met een telefoonmodem, doordat je dan geen telefoonkosten hebt. Bij de meeste abonnenmenten kun je tegenwoordig tegen een vast bedrag per maand een onbeperkt aantal uren internetten. Unices zijn altijd al op netwerken gericht geweest. Beveiliging is er altijd een belangrijk punt geweest. Je kunt er echter niet van uitgaan dat alles meteen na de installatie veilig is.

Opmerking: je kunt nog zo hard proberen om je systeem voor 100% te beveiligen, maar er zijn altijd manieren te bedenken waardoor iemand toch een systeem binnen kan komen. Het enige wat je kunt doen, is het zo lastig mogelijk maken.

Een korte checklist van veiligingspunten:

Volgens Jacques Dekke is het boek Practical Unix & Internet Security (O'Reilly ISBN 1-56592-148-8) een aanrader als het om beveiliging gaat.


next up previous contents index
Volgende: 11.2 Hackers, crackers en Omhoog: 11 Security Vorige: 11 Security   Inhoudsopgave   Index
Jarkko Huijts 2002-08-17