De meeste al langer bestaande mailprogramma's onder Linux (zoals mutt, mijn persoonlijke favoriet) verwachten dat je mail in /var/spool/mail/gebruikersnaam staat en dat sendmail draait om mail mee te versturen. Om die programma's goed te laten werken kun je sendmail zo configureren dat hij de mail doorstuurt naar de mailserver van je ISP en het replyadres verandert. Het replyadres is standaard je gebruikersnaam met daarachter je hostname+domeinnaam. Bij mij zou dat nu jarkko@huijts.wanadoo.nl zijn, maar dat adres gaat niet werken. Ik laat het veranderen in jarkko@gmx.net. Maak om dit voor elkaar te krijgen een bestand genaamd /etc/sendmail.mc of /etc/sendmail/sendmail.mc (lokatie hangt af van de distributie) aan met de volgende inhoud:
include(/usr/lib/sendmail-cf/m4/cf.m4) VERSIONID(`sendmail.mc - jarkko huijts') OSTYPE(linux)dnl define(`STATUS_FILE', `/var/log/sendmail.st')dnl define(`confDEF_USER_ID', `daemon:daemon')dnl define(`QUEUE_DIR', `/var/spool/mqueue')dnl define(`confCOPY_ERRORS_TO', `Postmaster')dnl define(`confQUEUE_LA', `12')dnl define(`confREFUSE_LA', `18')dnl define(`confPRIVACY_FLAGS', `novrfy,noexpn')dnl define(`confTRUSTED_USERS', `mdom wwwrun')dnl define(`confUSERDB_SPEC', `/etc/mail/userdb.db')dnl define(`PROCMAIL_MAILER_PATH', `/usr/bin/procmail')dnl define(`SMART_HOST',`smtp.cablewanadoo.nl')dnl FEATURE(masquerade_envelope)dnl FEATURE(`local_procmail')dnl FEATURE(`genericstable', `hash -o /etc/mail/genericstable.db')dnl FEATURE(nodns)dnl FEATURE(nocanonify)dnl FEATURE(stickyhost)dnl GENERICS_DOMAIN(`localhost localhost.localdomain huijts huijts.wanadoo.nl')dnl MAILER(local)dnl MAILER(smtp)dnl Cw localhost localhost.localdomain huijts huijts.wanadoo.nl
Let op welke kant de quotes op staan! Sommige zijn backquotes! Verander de include-regel ook zodat hij naar de voor jouw distributie juiste lokatie van dit bestand wijst.
Hierin verander je natuurlijk in de SMART_HOST-regel in de SMTP-server van jouw provider, vervang je huijts door jouw hostname en wanadoo.nl in jouw domeinnaam. Tik nu m4 sendmail.mc /etc/sendmail.cf in om er een voor sendmail bruikbaar configuratiebestand van te laten brouwen.
Nu komt even een tricky gedeelte. Je moet 2 regels in /etc/sendmail.cf uitcommenten om te voorkomen dat masquerading van de afzender ook plaatsvindt bij lokale e-mail. Zoek naar ''Local and Program Mailer specification''. Iets daaronder staat een blok met ''Envelope sender rewriting''. Daar staat de regel:
R$* $: $>MasqEnv $1 do masquerading
Comment die regel uit door # vooraan de regel te zetten of haal hem weg. Iets daaronder staat in het blok met ''Header sender rewriting'' nog zo'n regel:
R$* $: $>MasqEnv $1 do masquerading
Comment die ook uit of verwijder hem. Tenslotte moet er nog een bestand /etc/mail/genericstable gemaakt worden met gebruikersnamen en e-mailadressen die zij als afzender moeten krijgen. Een voorbeeldinhoud:
jarkko jarkko@gmx.net
Zet nu de genericstable om naar een snel zoekbare genericstable.db met: makemap hash /etc/mail/genericstable.db /etc/mail/genericstable. Je kunt sendmail nu opstarten met /etc/rc.d/init.d/sendmail start (of gebruik restart als hij al draaide).
Nu kun je mail versturen onder mutt, maar nog niet de mail die op de POP-server van je provider (of ergens anders) staat lezen. Daar kun je fetchmail (http://www.tuxedo.org/~esr/fetchmail/index.html) voor gebruiken. Die haalt de mail op en zet het in /var/spool/mail/gebruikersnaam. Fetchmail kun je configureren met het programma fetchmailconf. Handmatig configureren is ook niet zo moeilijk. Zet daarvoor in ~/.fetchmailrc iets als:
poll pop.gmx.net with proto POP3 user "704450" there with password gaikjelekkernietvertellen is jarkko here warnings 3600
Vervang hierin pop.gmx.net door de mailserver die je wilt, POP3 door het te gebruiken protocol, 704450 door de gebruikersnaam om in te loggen, gaikjelekkernietvertellen door het te gebruiken wachtwoord en jarkko door de gebruikersnaam van de persoon waar de mail voor is.
Je kunt nu met fetchmail -a je mail laten ophalen. Dat kun je om de zoveel tijd laten doen met een crontab (zie paragraaf 8.11). Zelf laat ik het om de 10 minuten door Gkrellm (http://web.wt.net/~billw/gkrellm/gkrellm.html) uitvoeren. Dat programma (voor X) laat o.a. een hoop leuke metertjes (met processor- en geheugengebruik en hoeveelheid netwerkverkeer) en het aantal mailtjes dat je hebt zien. Je kunt tux heen en weer laten tollen als je nieuwe mail hebt. Heel leuk! Skins voor Gkrellm vind je op http://www.muhri.net/gkrellm/.
Deze tip komt van http://www.xs4all.nl/~wbsoft/linux/sendmail.html.
Je kunt met sendmail ook een echte mailserver runnen. Je moet hier echter wel je computer 24 uur per dag voor aan hebben staan om bereikbaar te zijn. Anders kan er niet altijd mail ontvangen worden! Hoe je dit configureert (en qpopper gebruikt) wordt uitgelegd op http://www.linux-nl.cx/html/mailserver.html.