next up previous contents index
Volgende: 10.12 Sendmail en fetchmail Omhoog: 10 Netwerken Vorige: 10.10 Masquerading firewall   Inhoudsopgave   Index


10.11 Samba

Samba is een protocol waarmee je bestanden kunt sharen tussen verschillende besturingssystemen. Je kunt er bestanden en printers mee delen tussen Linux, Windows9x en MacOS. Samba is ook de naam van een stuk software onder Linux dat een client en een server die volgens dit protocol werken kent.

Op de volgende URL's kun je meer informatie over Samba vinden:

Je kunt samba downloaden op de officiële homepage, maar hij zit waarschijnlijk ook bij je distributie.

Om een verbinding met een sambaserver te maken (en verbreken) zijn er 3 programma's: smbmount, smbumount en smbclient. Een directory die wordt geshared op een samba-server of Windowsbak mount je net als een partitie van je eigen harde schijf. Je hebt er dus ook een mount point voor nodig. Maak bijv. /mnt/samba aan. Je mount daar dan een gesharede directory onder mounten met smbmount //machinenaam/directory /mnt/samba. Er wordt dan gevraagd om een wachtwoord. Als er guest access is (dus als er geen wachtwoord nodig is) kun je daar simpelweg op enter drukken. Je kunt in dat geval ook de optie -o guest meegeven om niet om een wachtwoord te laten vragen. Om een overzicht van gesharede directories op een bepaalde machine te krijgen kun je smbclient -L //machinenaam gebruiken. Wil je een directory weer unmounten, dan gebruik je smbumount /mnt/samba. Smbumount mislukt echter als de machine waar de gesharede directory op stond in de tussentijd werd uitgezet of is gecrashed. In dat geval werkt alleen umount /mnt/samba nog. Ik heb verschillende keren gehad dat samba pas na lange tijd doorhad dat de verbinding er niet meer is. Tot die tijd werkte smbumount of umount niet. Ze bleven zelf eindeloos hangen. Ook ls gebruiken in de directory resulteerde in een hangen ls. Zeer irritant was dat...Maar na bepaalde tijd is er schijnbaar een timeout en gaat alles weer goed.

Standaard kun je alleen als root smbmount gebruiken. Je wilt dat waarschijnlijk ook wel kunnen als normale gebruiker. De beste oplossing die je daar volgens mij voor kunt gebruiken is sudo (zie paragraaf 11.8).

Naast mounten kun je ook met het programma smbclient een share bekijken en bestanden downloaden en uploaden op dezelfde manier als bij een FTP-server. Erg handig vind ik het programma echter niet. Je kunt bijv. niet de eerder gebruikte commando's terughalen met het pijltje omhoog en er is ook geen tab-completion voor bestandsnamen, zodat je alles volledig moet intikken. Daarom mount ik een share liever.

Het configuratiebestand van de server is /etc/smb.conf of /etc/samba/smb.conf. Wat je in dit bestand moet zetten wordt uitgelegd in de manual page (man smb.conf). Een voorbeeldconfiguratie:

[global]
    workgroup = STUDENT
    deadtime = 10
    security = share
    log level = 2
    log file = /var/log/samba/log.%m
    max log size = 100
    socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY
    encrypt passwords = yes
    server string = linux machine (max 5 users)
    hosts allow = 192.168.0. 127.0.0.1
    
[hp600b/w]
    path = /usr/tmp
    guest ok = no
    printable = yes
    print command = /usr/bin/lpr -r -Pnorm %s
    printer = norm
    printing = BSD
    read only = yes
    min print space = 2000    

[public]
    comment = download stuff
    path = /home/public
    max connections = 5
    read only = Yes
    guest ok = yes

[upload]
    comment = upload stuff
    path = /home/upload
    max connections = 5
    read only = No
    guest ok = Yes


next up previous contents index
Volgende: 10.12 Sendmail en fetchmail Omhoog: 10 Netwerken Vorige: 10.10 Masquerading firewall   Inhoudsopgave   Index
Jarkko Huijts 2002-08-17