next up previous contents index
Volgende: 8.5 Logbestanden Omhoog: 8 Systeemconfiguratie en -administratie Vorige: 8.3 Harde schijf op   Inhoudsopgave   Index

8.4 Tijd en datum instellen

Deze informatie is grotendeels afkomstig uit de Debian Handleiding op http://panic.et.tudelft.nl/debian/handleiding/.

Belangrijk op een systeem is natuurlijk de tijd. Een Linux-machine heeft twee klokken: de hardware- of CMOS-klok en de software-klok. De software-klok wordt vastgesteld door het OS die de tijd van de hardware-klok bekijkt tijdens het booten. De hardware-klok loopt altijd door, ook als je PC uit staat. Daarvoor zit er een batterijtje op je moederbord. De reden waarom er een software-klok wordt bijgehouden is dat die veel nauwkeuriger is.

Je kunt de software-klok bekijken met date en de hardware-klok met hwclock. De software- resp. hardware-klok verander je met een commando als:

/bin/date --set '10/24/00 14:35:14'
/sbin/hwclock --set --date=''10/24/2000 14:35:14''

Denk eraan dat de dag en maand in het Engels omgekeerd zijn! De hardware-klok wordt overigens gezet op de tijd van de software-klok als je Linux afsluit. De hardware-klok kan ook in je BIOS ingesteld worden.

Een extraatje is dat Linux de hardware-klok automatisch corrigeert als die te snel of te langzaam lijkt te lopen. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd even goed te werken. Het is daarom in het algemeen een goed idee om, steeds als je tijd veranderd hebt echo '' $>$ /etc/adjtime te gebruiken. Daarmee wordt de oude informatie vergeten en wordt de tijd meestal nauwkeuriger bijgehouden.

De Europese tijd (tijdzone CEST, Central European Standard Time) loopt in de winter één en in de zomer twee uur voor op GMT (Greenwich Mean Time, of UTC, Coordinated Universal Time). Het voordeel van GMT is, dat het geen zomer- en wintertijd kent, en dus nooit een uur vooruit of terug gezet hoeft te worden.

Als de hardware-klok op GMT draait (en als Linux dat weet), zal Linux je nog steeds de lokale tijd (CEST dus) geven. Maar DOS bijvoorbeeld weet niets van tijdzones af en gaat ervan uit dat de hardware-klok op lokale tijd draait. Ook Windows gaat daar vanuit. Als je dus naast Linux nog een ander besturingssysteem draait, kun je de hardware-klok het beste op lokale tijd laten draaien.

Van elke tijdzone (eigenlijk van elk land) is een aantal zaken bekend. Die informatie staat in /usr/share/zoneinfo. Eén van die dingen is de zomer- en wintertijd. Als de hardware-klok op GMT draait, zul je merken dat de zomer- en wintertijd automatisch wordt aangepast (in de software-klok dus, de GMT van de hardware-klok kent immers geen zomer- en wintertijd). Als de hardware-klok op lokale tijd draait, gaat het soms wel, en soms ook niet goed. Ook als je af en toe Windows 9x draait, die zelf ook zomer- en wintertijd kan omschakelen wil de tijd nog wel eens verkeerd gezet worden. Het kan nooit kwaad om op dergelijke momenten te kijken of alles nog goed loopt, en het zonodig aan te passen.

De tijdzone kan in Debian ingesteld worden met /usr/sbin/tzconfig. In /etc/default/rcS kun je aangeven of de hardware-klok op GMT/UTC loopt. Bij RedHat en Mandrake kun je de tijdzone en of de hardware-klok op GMC/UTC loopt instellen met linuxconf.


next up previous contents index
Volgende: 8.5 Logbestanden Omhoog: 8 Systeemconfiguratie en -administratie Vorige: 8.3 Harde schijf op   Inhoudsopgave   Index
Jarkko Huijts 2002-08-17