De voornaamste reden voor het maken van deze handleiding is om een duidelijke en vrij complete uitleg te geven over alles wat nodig is om met Linux te beginnen. We proberen goede en duidelijke informatie te geven en handige tips bij elkaar te zetten die je niet zomaar ergens bij elkaar zult vinden. Anders dan in een gemiddeld boek geeft deze handleiding vrij veel informatie op weinig ruimte en niet iedereen zal dat even prettig vinden. Maar als je al wel wat van computers weet, maar nog niet zoveel van Linux, dan vind je deze handleiding wellicht erg prettig om te lezen, omdat je weinig hoeft te lezen om veel te weten te komen.
Deze handleiding begon nogal RedHat-specifiek, maar hij is in de loop der tijd steeds algemener geworden. Punten waar distributies kunnen verschillen worden in de tekst genoemd. Alle basiskennis geldt zonder meer voor alle distributies. Alleen voor zaken als het configureren van hardware hebben de verschillende makers van distributies verschillende utilites gemaakt om het proces te versimpelen. En er zijn ook verschillende pakketformaten om software op een eenvoudige manier te installeren. Bij RedHat en daarnaast nog vele andere distributies worden RPM-pakketten gebruiken, bij Debian deb-bestanden.
Je kunt Linux tegenwoordig net zo gebruiken als Windows met bijv. Gnome of KDE. Is dat alles wat je wilt, dan is deze handleiding niet eens nodig. Ben je echter geïnteresseerd in hoe Linux nou echt werkt, ga dan vooral door met lezen. Er is zoveel meer uit Linux te halen dan te zien is aan de een of andere mooie grafische desktopomgeving. Als je een probleem hebt, dan kun je dat probleem waarschijnlijk ook vrij snel oplossen als je meer ''echte'' kennis hebt van Linux.
Daarnaast mis je anders waar Linux en andere Unices zo goed in zijn: handige software voor de console die je kunt gebruiken om scripts te maken. Je kunt ontzettend veel automatiseren, afhankelijk van je eigen kennis en handigheid. Begin je eenmaal met simpele dingen automatisch te laten afhandelen, dan zul je er steeds meer lol in krijgen en zul je het steeds meer doen. Iemand die programmeren/scripten leuk vindt, kan zijn hart op onder Linux, want echt alles wat je wilt kan. De enige beperkende factor is je kennis.
Je zult hier geen uitgebreide uitleg vinden om grafische software te gebruiken. Dat zou ons veel tijd kosten om te schrijven, terwijl er vaak al genoeg documentatie voor is gemaakt. En ik vind het ook niet zo nodig om dat te maken aangezien de meeste grafische programma's voor zich spreken.