next up previous contents index
Volgende: 3.5 Defragmenteren Omhoog: 3 Windows-gerelateerd Vorige: 3.3 Linux-partities benaderen vanuit   Inhoudsopgave   Index

3.4 Windows-applicaties draaien onder Linux

Linux is een besturingssyteem, net als Windows. Beide besturingssystemen werken heel anders, hebben een andere API (application programming interface) en ook de binaries, de uitvoerbare bestanden, zitten anders in elkaar. Het is absoluut onmogelijk om zomaar een Windows-programm onder Linux te starten als ware het een normaal Linux-programma. Er zijn echter wel programma's die het mogelijk maken dit te doen.

Wine (http://www.winehq.com)
Wine is zeker geen emulator! Een emulator werkt fundamenteel anders. Een emulator maakt het mogelijk om software die voor een bepaald systeem gemaakt zijn (bijv. een Commando 64) op een ander systeem te draaien (bijv. een IBM-compatible PC). Een emulator moet in de regel intructies voor de ene processor vertalen in instructies voor de andere processor. Wine is een open source implementatie van de gehele Windows-API! Dat betekent dat elke functieaanroep die in een Windows-programma gemaakt wordt ook in Wine aanwezig is. Tenminste, dat is het streven. Van veel functies is de werking niet of slecht gedocumenteerd, zodat het best wel wat werk is om Wine te maken. Wine streeft ernaar om volledig zonder een Windows-installatie Windows-programma's te kunnen uitvoeren. Optioneel kunnen DLL-bestanden worden gebruikt als daar functies in voorkomen die niet in Wine zelf zijn gebouwd. Anders dan bij een emulator werken programma's niet trager als je ze start met Wine. Jammer genoeg werkt Wine nog niet perfect, maar hij kan hoe langer hoe meer goed draaien.

Corel gebruikte Wine om WordPerfect Office 2000 en CorelDRAW op een snelle manier onder Linux te laten werken. Dat vonden ze een beter optie dan het gaan porten. Ze hebben een versie van Wine gemaakt waar hun software betrouwbaar onder werkt. Het is echter niet hun bedoeling een aparte stroming van Wine te creëren. Ze geven hun veranderingen aan de code door aan WineHQ, zodat de veranderingen die zij gemaakt hebben uiteindelijk ook wel in de hoofdstroming van Wine terecht komen.

Meer actief zijn de mensen van CodeWeavers (http://www.codeweavers.com/). Ze hebben de website van WineHQ vernieuwd, een beter overzicht gemaakt van hoe verschillende werken onder Wine en het belangrijkste van alles: ze hebben er voor gezorgd dat word, excel, outlook, internet explorer, media player, quicktime en shockwave er in ieder geval goed onder draaien. Het aantal goed werkende programma's neemt constant toe. Ze verkopen hun verbeterde versie van Wine. Een demo is te downloaden van hun website. Hun verbeteringen komen echter uiteindelijk wel terug in de hoofdstroom van Wine en andersom maken ze gebruik van de verbeteringen die worden aangebracht in de hoofdstroom. Op die manier worden beide wel min of meer gelijk gehouden en ontstaat er geen echte fork.

Vmware (http://www.vmware.com)
Vmware is een programma dat een computer simuleert. Daarbij wordt een deel van de CPU-tijd, geheugen en schijfruimte voor de virtuele machine gebruikt. Anders dan bij Wine start je hier niet een enkel Windows-programma, maar je start gewoon Windows compleet op! (Naast Windows kun je ook andere OS's installeren onder Vmware.) Het voordeel van deze methode is dat echt zo goed als alles werkt. Nadelen zijn dat Vmware niet gratis te verkrijgen is en dat het veel meer resources verbruikt.

Hoe moet je je voorstellen dat Vmware werkt? Je maakt een bestand, wat door Vmware als harde schijf gezien wordt. Als je Vmware voor het eerst opstart, kun je Windows (of een ander OS) installeren. Dat komt dan in het aangemaakte bestand terecht. Dit bestand heeft geen vaste grootte, maar wordt groter naarmate meer geïnstalleerd wordt onder de virtuele machine tot een opgegeven maximale grootte. Wil je Vmware niet meer gebruiken, dan kun je simpelweg het bestand verwijderen. Het is ook mogelijk om een partitie te laten gebruiken waar op dit moment al Windows op geïnstalleerd is. Lees de documentatie van Vmware voor meer informatie daarover. (Je moet dan 2 hardwareprofielen maken onder Windows.)

Je moet er rekening mee houden dat zo'n virtuele machine veel van je computer vergt. Om Windows 9x redelijk te kunnen draaien, is een processor van 350 MHz en 64 tot 128 MB geheugen zeker aan te raden.

Plex86 (www.plex86.org)
Is vergelijkbaar met Vmware. Je schijnt er ook Windows mee te kunnen draaien, maar ik heb het nog nooit uitgeprobeerd.

Bochs (http://bochs.sourceforge.net/)
Dit programma is wel een emulator, waardoor het ook op andere processoren dan de x86-familie werkt. Omdat het een emulator is, is het wel langzamer dan de hiervoor genoemde programma's. Bochs is al ver genoeg om er Windows 9x mee te kunnen draaien!


next up previous contents index
Volgende: 3.5 Defragmenteren Omhoog: 3 Windows-gerelateerd Vorige: 3.3 Linux-partities benaderen vanuit   Inhoudsopgave   Index
Jarkko Huijts 2002-08-17