Een signature is een afsluiting voor je e-mail en berichten die je post in nieuwsgroepen. Netscape neemt standaard de inhoud van ~/.signature als signature.
Maak een directory bin in je home directory aan met mkdir ~/bin als deze er nog niet is. Deze staat meestal al standaard in de PATH-variabele, zodat je alle scripts die je daar in zet kunt starten door alleen hun naam in te tikken. Zet in die directory een script met bijvoorbeeld de naam makesig met een inhoud als het volgende.
rm -f ~/.signature echo "Jan Janssen > Jan@provider.nl" >> ~/.signature echo "Linux kernel $(uname -r) op een Pentium X met 1 TB DDR-RAM" >> ~/.signature echo $(uptime) >> ~/.signature
uname -r geeft de kernelversie en uptime (de tijd dat je computer al
aan staat) en hoe groot de load is. De optie -f
bij rm zorgt ervoor dat er
niet gevraagd wordt om het verwijderen van ~/.signature te bevestigen.
Maak het script uitvoerbaar met chmod +x makesig.
Om het om de 5 minuten te laten uitvoeren, kun je een crontab entry (zie ook paragraaf 8.11) maken met een inhoud als:
*/5 * * * * /home/Jan/bin/makesig
Een andere, bij niet veel mensen bekende manier om je signature te laten updaten is een named pipe gebruiken. Dan wordt je signature alleen geupdate als dat nodig is. Maak eerst een named pipe met mkfifo ~/.signature. Laat daarna een script met een inhoud als het volgende in de achtergrond draaien.
while [ 1 ]; do ( echo "Jan Janssen http://www.janssen.nl" echo "Using Kernel $(uname -r)" echo "$(uptime)" ) > .signature; sleep 1; done
Deze tip is afkomstig van Maarten van Steenbergen (Maarten@nl.linux.org
).
Opmerking: maak je signature file maximaal 4 regels lang. Meer wordt erg groot.