next up previous contents index
Volgende: 15.7 DVD's rippen Omhoog: 15 Multimedia Vorige: 15.5 Video afspelen   Inhoudsopgave   Index


15.6 DVD-films afspelen

In de 2.4.x kernels zit ondersteuning voor DVD-spelers, zodat je die net al een CD-ROM-speler kunt benaderen. Dus data van een DVD-schijfje lezen moet geen probleem zijn. Zie http://www.linuxdoc.org/HOWTO/DVD-Playing-HOWTO.htmlvoor een HOWTO. Daar wordt ook meteen verwezen naar http://linuxvideo.org/, dé site die je wilt bezoeken als je DVD-films wilt gaan afspelen onder Linux.

Bijna alle DVD's met filmmateriaal erop zijn geencrypteerd met CSS (Content Scrambling System). Veel stelt die encryptie echter niet voor. Met de library libcss is het mogelijk CSS te decoderen. Er liep in California een rechtzaak tegen de maker van dat stukje software. Het laatste wat ik opving is dat het legaal is verklaard. Hier in Nederland is er in ieder geval geen bezwaar tegen het gebruiken, dus ik maak me er verder weinig zorgen over. Libcss is gemaakt door te reverse-engeneeren en dat is toegestaan.

DVD's bevatten naast CSS-encryptie ook nog een regiocode. Als je DVD-ROM-speler niet op dezelfde regio is ingesteld als de DVD, dan zal hij de DVD niet afspelen. Die regio's zijn verzonnen om ervoor te zorgen dat er bijv. geen DVD's uit Amerika geïmporteerd kunnen worden voordat de film hier uit is. Amerika heeft regio 1, wij zitten in regio 2. Als er regio 0 op een DVD staat, dan zal geen enkele DVD-ROM-speler moeilijk doen over het afspelen. Die zijn dus regiovrij. Educatieve en uit sommige Aziatische landen afkomstige DVD's willen dat wel eens zijn.

Eerst werden er regiovrije DVD-ROM-spelers gemaakt en controleerde alleen de afspeelsoftware de regio van het schijfje dat je erin stopte. Maar door een programma te gebruiken dat niet naar de regio kijkt, kun je alle DVD's afspelen met zo'n speler. Bij nieuwere DVD-ROM-spelers wordt gebruikt gemaakt van RPC-2. Die spelers controleren wel de regio. Je kunt de regio die hij accepteert 5 maal veranderen. De laatste regio die je kiest wordt permanent. Maar ook dat is heel eenvoudig te omzeilen. De firmware van de DVD-ROM-speler kan gepatched worden, zodat ook die spelers regiovrij worden. Op sites als http://www.firmware.fr.st zijn vele gepatchde firewares te vinden. (Het is overigens niet heel eenvoudig om een firmware te patchen. Om dat te doen is een degelijke kennis van de assemblertaal voor de DVD-speler nodig.) Naast een gepatchde firmware moet er natuurlijk ook nog steeds afspeelsoftware gebruikt worden die de regio negeert.

Wat opmerkingen over firmware patches:

Er bestaan verschillende decoderkaarten die hardwarematig de MPEG-2 van een DVD-film kunnen decoderen. Dat zorgt voor een minder grote belasting van je processor, maar met een redelijk recente processor is het geen enkel probleem om zonder frame skips een DVD-film af te spelen zonder zo'n decoderkaart. Waar je eerder naar moet kijken is waar je vaker films op wilt kijken. Wil je het op een televisie kijken, dan is een decoderkaart een goed idee. Vaak heeft zo'n kaart een tv-out. De kwaliteit van het beeld dat je krijgt door die tv-out te gebruiken is vaak beter wanneer je de tv-out van je videokaart gebruikt (als je die al hebt). Ga je vaker films op je monitor kijken, dan is het juist af weer af te raden een decodeerkaart aan te schaffen. De beeldkwaliteit op je monitor is beter zonder, omdat de uitgang van je videokaart via de decoderkaart naar je monitor gelust moet worden. Het is mogelijk eerst alleen een DVD-ROM-speler te kopen en later een decoderkaart bij te plaatsen. De DXR3 (een populaire decoderkaart) van Creative Labs wordt normaal gesproken alleen gebundeld met een DVD-ROM-speler, maar ik heb hem ook wel eens los gezien.

Met de software die je op http://linuxvideo.org/oms/ vindt kun je de decoderkaarten Matrox DVD Module en de Creative Labs DXR2 gebruiken. Kijk ook op http://dxr2.sourceforge.net/ als je een DXR2 hebt. Er is nog een ander project op http://dxr3.sourceforge.net om de Creative Labs DXR3 en Sigma Designs Hollywood Plus te ondersteunen.

Op http://faq.inmatrix.com/faq_entry0025.shtml vind je nog wat over een regioprotectie die bij DVD's zoals ''The Patriot'' gebruikt wordt.

Programma's die je kunt gebruiken voor het afspelen van DVD-films:

Ogle (http://www.dtek.chalmers.se/groups/dvd/)
- Eerste programma dat ondersteuning had voor het navigeren door menu's van DVD's en het weergeven van ondertiteling.

Xine (http://xine.sourceforge.net/)
- Xine ondersteunt standaard al wel het afspelen van DVD's, maar niet de decryptie van CSS. Daar heb je een aparte plugin voor nodig. Links zijn de vinden op de site van Xine.

OMS (http://linuxvideo.org/)
- Het Open Media System. Op deze site vind je zowel een afspeelprogramma als libcss, de library om CSS te decrypteren.

Ook met MPlayer (http://thot.banki.hu/esp-team/MPlayer.html) en Videolan (http://www.videolan.org/) en wellicht nog een aantal andere movie players kun je ook DVD's afspelen. Met MPlayer kun je bepaald vob-bestand van je DVD afspelen. De menu's van een DVD weergeven kan hij niet.


next up previous contents index
Volgende: 15.7 DVD's rippen Omhoog: 15 Multimedia Vorige: 15.5 Video afspelen   Inhoudsopgave   Index
Jarkko Huijts 2002-08-17