next up previous contents index
Volgende: 14.4 Fonts Omhoog: 14 X Vorige: 14.2 X configureren   Inhoudsopgave   Index

14.3 Window managers en desktop environments

De window manager bepaalt grotendeels hoe je desktop eruit ziet, hoe snel hij is en hoe hij zich gedraagt. Veel window managers hebben themes. Op http://themes.freshmeat.net/ zijn een hoop themes te vinden.

Windowmaker (http://www.windowmaker.org/)
Ziet er goed uit, werkt snel en het is behoorlijk simpel in gebruik. De makers hebben geprobeerd de GUI van NeXTStep na te maken. In Windowmaker heb je een dock, waar je dock apps in kunt zetten. Een grote verzameling dock apps is te vinden op http://bensinclair.com/dockapp/. De meeste dock apps zijn kleine metertjes die aangeven hoeveel CPU-tijd, geheugen, swap etc. in gebruik is.

Enlightenment (http://www.enlightenment.org/)
Enlightenment is eigenlijk alleen gemaakt om er goed uit te zien. Het wordt gemaakt door de langharige Mandrake (Geoff Harrison) en Rasterman (Carsten Haitzler). Ze werken nu beide bij VA Research (http://www.varesearch.com/). Door de mooie graphics is hij wel trager. Heb je een snelle computer, dan is dit dé window manager om je vriendjes te laten zien wat voor mooie desktop je wel niet hebt! Versie 0.17 belooft heel stoer te gaan worden (de versienummers lijken laag, maar hij werkt allang prima).

Gnome (http://www.gnome.org/)
Gnome (GNU Network Object Model Environment) is geen window manager, maar een desktop environment. Je gebruikt het in combinatie met een window manager. Het zorgt voor een aantal extra's op je desktop: iconen op de desktop, een explorer-clone (vroeger gmc, nu nautilis) en panelen waar menu's en knoppen op geplaatst kunnen worden. Tussen alle programma's die voor Gnome gemaakt zijn, kan worden gedrag en dropt. (Of het met andere programma's ook lukt weet ik eigenlijk niet eens omdat ik het nooit gebruik.) Mandrake helpt mee bij de ontwikkeling van Gnome. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gnome en Enligtenment goed op elkaar afgestemd zijn. Andere Gnome-compliant Window Managers zijn: Sawmill, Windowmaker, IceWM, FVWM, SCWM, AfterStep en QVWM.

Gnome gebruikt Gtk+ (http://www.gtk.org/), de Gimp Tool Kit. Gimp (GNU Image Manipulation Program) is het beste tekenprogramma voor Linux. De Gtk+-toolkit wordt gebruikt voor de graphics binnenin een scherm. Gebruik je een Gtk+-theme, dan zul je meteen zien wat ik daar mee bedoel. Een programma dat Gtk+ niet gebruikt, zal er dan echter nog net zo uitzien als voorheen.

Ximiam (http://www.ximian.com/) is een open source bedrijf dat aan Gnome meewerkt. Ximiam heette eerst Helix Code.

KDE (http://www.kde.org/)
KDE is, net als Gnome, een desktop environment. KWM is de window manager die daar bij hoort. Vaak hebben mensen het over KDE als ze eigenlijk KWM bedoelen. Je kunt i.p.v. KWM wel een andere window manager gebruiken in combinatie met de overige programma's van KDE. KDE biedt zo ongeveer dezelfde mogelijkheden als Gnome. Het maakt het plaatsen van iconen op de desktop mogelijk, heeft een paneel waar menu's en knoppen op geplaatst kunnen worden, heeft een programma waarmee op grafische wijze de inhoud van de harde schijf bekeken kan worden en kent ook drag and drop.

KDE gebruikt Qt (http://www.troll.no/qpl/), een toolkit gemaakt door Troll Tech. Gtk+ en Qt zijn op te vatten als elkaars tegenhangers. Er zijn voorstanders van zowel Gtk+ als Qt. Er was onenigheid over de licentie van Qt, maar dat lijkt inmiddels te zijn opgelost.

Verder zijn er nog o.a.:

Op http://www.plig.org/xwinman/ vind je een overzicht van verschillende window managers en wat screenshots (sommige zijn vrij oud).


next up previous contents index
Volgende: 14.4 Fonts Omhoog: 14 X Vorige: 14.2 X configureren   Inhoudsopgave   Index
Jarkko Huijts 2002-08-17