Het systeem van Debian zit erg fijn in elkaar. Waarschijnlijk is het het beste systeem dat onder Linux beschikbaar is om pakketjes software te installeren.
Dpkg is het basisprogramma waarmee losse deb-bestanden geïnstalleerd kunnen worden. Gebruik dpkg -i bestand.deb om een pakketje los te installeren. Voor de overige opties zie man dpkg.
Apt (advanced package tool) maakt gebruik van dpkg, maar werkt op een hoger niveau. In /etc/apt/sources.list zet je een of meer plaatsen waar zg. pools met debian-pakketten gevonden kunnen worden. Uit deze pool kan hij zelf het pakketje gaan downloaden en installeren. Een geschikte lokale mirror kun je vinden op de lijst op http://www.debian.org/misc/README.mirrors. Ik heb bijvoorbeeld de volgende regel opgenomen:
deb http://ftp.nl.debian.org/debian/ testing main non-free contrib
Nadat je een bron hebt toegevoegd moet je apt-get update uitvoeren om een lijst te laten ophalen met wat er in die bron te vinden is.
Na de ftp/http-server geef je op welke tak je van debian wilt hebben: stable, testing of unstable. Pakketjes beginnen in unstable. Daar staan dus hele nieuwe dingen in. Als het uitgetest wordt, dan wordt het verplaatst naar testing. Is het na grondige tests stabiel genoeg gebleken, dan komt het pas in stable terecht. De stable-tak heeft daarom redelijk verouderde software. Wat bij Debian in testing staat, zou bij andere distributies zonder meer in een release gezet. Ik gebruik persoonlijk testing de hele tijd, omdat stable gewoon te oud is. In elke tak heb je ook weer verschillende onderdelen: main, non-free, non-us (software die in de US niet mag worden gebruikt) en contrib (contributed).
Je kunt de complete installatie vanaf een ftp- of http-site doen zolang je het installatieprogramma maar vanaf floppy of CD kunt uitvoeren. Heb je geen zin om zoveel software te gaan downloaden, dan kun je ook een ISO downloaden en die op CD branden. Er worden regelmatig images gemaakt. Links kunnen gevonden worden op de website van debian (http://www.debian.org. Wil je na de installatie een CD toevoegen als bron voor apt om pakketten van te halen, gebruik dan apt-cdrom add.
Om iets van een bekende bron te downloaden gebruik je apt-get install naam met i.p.v. naam de naam van een pakket. Pakketten die ook nodig zijn voor het te installeren pakket worden ook meteen meegenomen. Weet je de exacte van een pakket naam niet, dan kun je die zoeken met apt-cache search bla. Met apt-get kun je ook makkelijk je hele systeem bijwerken met alle updates die er beschikbaar zijn. Wanneer je apt-get update intikt zal de lijst met beschikbare pakketjes geupdate worden en vervolgens kun je met apt-get upgrade alles laten bijwerken.
Er is naast apt ook een meer grafische manier om informatie over pakketten te bekijken en dingen te installeren: dselect. Wanneer je dselect opstart kom je in een menu terecht met de volgende opties:
Onder access kun je aangeven waar je pakketjes vandaan kunt halen. Vervolgens kies je voor update en wordt de lijst met beschikbare pakketjes geupdate. Vervolgens kies je voor select. Hier kun je kiezen welke pakketjes je wilt installeren. Met behulp van o.a. de i- en de v-toets kun je de manier waarop dselect de pakketjes laat zien aanpassen.
Er zijn 4 verschillende statussen waarin een pakketje zich kan bevinden:
Installed is de makkelijkste: het pakketje is geïnstalleerd. Bij removed is het pakketje verwijderd, maar zijn de configuratiebestanden nog aanwezig op het systeem. Bij purged zijn zowel het pakketje als de configuratiebestanden verwijderd. Bij hold zal het pakketje niet geupdate worden, ook al zijn er nieuwe versies beschikbaar.
Je kunt de status van een pakketje veranderen door met de pijltjestoetsen op een pakketje te gaan staan en dan een van de volgende toetsen te gebruiken:
Wanneer je geselecteerd hebt welke pakketjes je wilt hebben, druk je op enter om terug te gaan naar het hoofdmenu. Op dat moment kan dselect nog dependencies tegenkomen waar niet aan is voldaan. Je krijgt dan de pakketjes waar een dependency-probleem tussen zit nogmaals te zien en dselect geeft je gelijk de mogelijkheid dit op te lossen. Je kunt dingen aanpassen op dezelfde manier als hierboven beschreven en vervolgens druk je op enter om het scherm te verlaten. Wil je toch iets doorzetten waar dselect het niet mee eens is, dan kun je op shift-q drukken om verder te gaan. Vervolgens loop je rustig de install-, config- en remove-schermen af en vervolgens sluit je dselect met quit.
Dit is slechts een introductie voor het gebruik van dpkg, apt en dselect. Er is nog veel meer over te lezen in de apt HOWTO (http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/index.en.html en Debian Reference (http://qref.sourceforge.net/quick/index.en.html.